En el marc del II Congrés de l’Espai català transfronterer: l’arqueologia dels segles VIII al XI, organitzat des de l’Institut d’Estudis Empordanesos i dedicat al període entre la fi del regne de Toledo i l’expansió dels comtats catalans (Segles VIII-XI): Empúries, Peralada i Rosselló, vam aportar una ponència sobre les Pràctiques funeràries i població a Santa Creu de Rodes i Castelló d’Empúries, en nom d’ Antònia Díaz-Carvajal i Bibiana Agustí.
L’estudi dels espais funeraris i la seva evolució permet obtenir una visió molt concreta i especialment directa del component social de les comunitats humanes.
En aquesta exposició es posen en relació dos espais cementerials concrets de l’àmbit territorial del comtat d’Empúries i les seves manifestacions funeràries obtingudes durant la recerca arqueològica dels darrers anys.
A partir del material antropològic i les pautes sepulcrals s’analitzen casos específics i s’estableixen similituds i diferències, tant a nivell d’ocupació de l’espai i de les estratègies funeràries com de la composició i morfologia de dues petites mostres de població.
Els resultats de Santa Maria de Castelló d’Empúries i Santa Creu de Rodes (Alt Empordà) s’utilitzen com paradigma i es posen en relació amb altres mostres antropològiques medievals del Prepirineu oriental: Santa Maria de Colera, Sant Feliu de la Garriga, Santa Maria d’Argelaguer, Sant Andreu del Coll, així com amb les andorranes de Sant Jaume d’Engordany i Camp del Perot.