L’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà, com a desenvolupament dels criteris i objectiu del Pla Especial de Protecció del Nucli Antic, i d’acord amb les actuacions previstes en el Pla de Barris (Pla Especial per la recuperació del Nucli Antic de la Bisbal d’Empordà), ha anat promovent, al llarg dels anys, les obres de reurbanització dels carrers emmarcats dins l’àmbit d’aquest Pla Especial, d’acord amb l’esquema de zones i fases previstes a l’esmentat Pla.
Dins d’aquest procés ja s’havien urbanitzat bona part dels carrers i places que formen part del Nucli antic i que es troben emmarcats dins l’àmbit del Pla Especial de Protecció del Casc Antic -la Plaça del Castell i de l’Ajuntament, la Plaça Major, i els carrers Santa Maria del Puig, Montserrat, Foc de la Bisbal, Racó i Alta Riera, carrers Germans Sitjar, la Canonja i les Places de la Llibertat, Jacint Verdaguer durant el 2011 i 2012 i carrer Valls al 2014. Aquestes intervencions van aportar dades sobre localització de la muralla i el fossat defensiu, a banda d’altres estructures arqueològiques relacionades amb la trama urbana de la vila en època medieval i moderna.
L’obra de reurbanització del Carrer Ample, Antic i Valls d’en Colomer del centre urbà de La Bisbal comporta una nova pavimentació i la instal·lació de servei (xarxa d’aigües, d’enllumenat, de gas, telefònica i de telecomunicacions). El fet que la zona afectada per l’obra estigui dins l’espai de protecció del BCIN de l’Antic nucli medieval comporta la realització d’una intervenció arqueològica preventiva de control, per tal de verificar i documentar objectes, nivells o estructures antigues que puguin ser d’interès per al coneixement del passat del municipi. La intervenció arqueològica que direigeix IN SITU SCP se centra en el seguiment dels rebaixos del subsòl.
En aquest punt de desenvolupament dels treballs, la instal·lació de la nova conducció de clavegueram ha permès posar al descobert la base del tram de muralla que ja havíem registrat en les rases d’inici d’obra a nivell dels números 2-4 del carrer, segons consta en un primer document publicat en aquest portal.
Es tracta de les restes d’un mur que segueix el trajecte de les façanes de les cases, lleugerament avançat per davant de la línia de la vorera i, per tant, per sota el nivell de circulació de vehicles de la calçada. El pas de serveis (telèfon, electricitat) n’havien alterat i destruït ja la part interna i no és possible observar-ne l’amplada, de moment. Està arrasat a la part superior i només en podem veure part del parament exterior, format per pedres sorrenques disposades en filades i unides amb morter de calç, en el tram sud més atalussat i vertical en el tram nord. En dos dels sondejos realitzats a l’inici de l’obra es va poder comprovar una alçada conservada entre 2,50 i 2,70 m.
Al Carrer Ample s’han localitzat diversos trams d’obra de clavegueram antic i obsolet i alguns trams de murs que corresponen a edificacions d’època moderna construïdes en el rebliment del fossat medieval.
Entre les restes documentades, la que més crida l’atenció per la seva singularitat i volum és el basament d’una torre circular de la fortificació medieval. Es localitza al tram central del carrer, a l’alçada dels números 18-20. Ocupa gran part de l’espai de carrer destinat a calçada. Pel costat est i sud es veu el límit exterior, atalussat. Pel costat nord només s’ha identificat un enderroc que indica una antiga destrucció de la construcció. La part del costat oest no es pot observar perquè queda per sota de l’espai que ocupa la vorera.
El mur fa una amplada de 3 m i conserva una alçada de 2,25 m. El diàmetre exterior és de 10 m.
Resulta lògic associar aquest element arqueològic a la muralla perimetral que envoltava el nucli urbà medieval. Treballem amb la hipòtesi que pugui correspondre a la “Torre del Consell” o “Torre Rodona”, segons ens ha informat el senyor Jordi Frigola i tal com consta a la documentació consultada per ell, que la diferencia així de la resta de torres quadrades del perímetre emmurallat. Segons aquest mateix autor, en aquest recinte el Consell municipal s’hi reunia fins que es va disposar d’un altre edifici dins el mateix nucli urbà.
https://www.diaridegirona.cat/baix-emporda/2019/08/28/obres-al-carrer-ample-bisbal/999494.html