Des de l’any 2012 IN SITU SCP ha estat fent petites intervencions arqueològiques al castell d’Hostoles, d’acord amb el projecte de restauració de la Diputació de Girona.
Des de la torre mestra presidint el conjunt fins les cotes inferiors, hem pogut descobrir part de dos recintes fortificats.
Al recinte inferior hi arriba el corriol estret que accedeix al castell des de la Torre, a la vora de la riba del Riubrugent.
El darrer tram transcorre entre un muret sobre el sot de la Curenya i un tram de muralla que conserva restes de diverses espitlleres. A la cota més alta d’aquest recinte una antiga talaia de planta triangular conserva encara algunes filades dels murs originals, un dels quals atalussat mitjançant grans carreus sorrencs que s’adapten al pendent natural. Traspassat el primer obstacle s’arriba a la cisterna baix-medieval, de grans dimensions, que conserva encara la volta apuntada de la coberta i la superfície superior pavimentada amb opus signinum.
Seguint el pendent que s’enfila cap al nord s’arriba al recinte superior, precedit per una avant-sala amb portella i una entrada amb porta ben protegida pel darrera. Aquest recinte conserva murs més alts que delimiten un espai ampli, amb tres cambres cobertes amb teulada al nivell inferior i una gran sala mig coberta al nivell superior, a la que s’arriba per uns graons de pedra que s’adapten al desnivell del subsòl rocós.
A partir d’aquest nivell una escala metàl·lica de cargol en substitueix una de pedra que pujava a la part superior, formada per grans blocs de roca que van ésser retallats i adaptats per instal·lar-hi una cisterna menor i funcionar com una àrea productiva, de la que ens parlen dues pedres de molí recuperades durant els treballs.
Més amunt encara, la torre mestra, modificada i incorporada a l’estructura baix-medieval, delimita el conjunt a l’extrem de tramuntana i a la cota superior, amb visibilitat directa sobre la vall d’Hostoles i el Riubrugent, la riera de Cogolls i sobre els veïns castells de Puig Alder, de Finestres, d’Ases i d’Estela, i,encara més enllà, les Serres, el Puigsacalm i el Pirineu, ara nevat